Så underhåller du ditt trägolv

Ett trägolv kan bibehålla sin kvalité under mycket lång tid – om det sköts på rätt sätt och inte utsätts för allt för mycket grus och väta. Hur du sköter det bäst beror på hur golvet är behandlat.

Ett oljat trägolv

Har du ett oljat trägolv bör du börja med att dammsuga bort smuts, grus och annat. Behöver rengöring genomföras golvsåpa användas. Det är såpa som är anpassat för just trägolv och rekommenderas före klassiska rengöringsmedel som inte alltid är lika skonsamma för golvet. Denna golvsåpa hälls i skurvattnet men var noga med att vrida ur moppen kraftigt innan den används.

Är det svåra fläckar kan grön nylonsvamp användas på fläcken. I värsta fall får mycket fint sandpapper användas. Kontrollera däremot alltid efteråt – behöver extra inoljning ske? Detsamma gäller om fläcken behöver tas bort med ett rakblad.

Lackat trägolv

Börja även här med att dammsuga bort eventuell smuts och grus. Om moppning sker med grus på golvet kan lätt smårepor uppstå. Behöver moppning ske så gör detta med milt rengöringsmedel samt en mopp som är kraftigt urvriden.

Är det svårare fläckar så som asfalt eller sot kan lacknafta användas. Är det exempelvis läppstift är det istället T-sprit som gäller.

Om det uppstår mörka fläckar som inte går bort med vanlig rengöring kan det vara missfärgningar. I detta fall är det golvslipning som behöver genomföras.

UV-oljat trägolv

Dessa ska behandlas som lackat trägolv

Tips – Micromoppen

Eftersom man överlag ska undvika större mängd vätska på trägolv är mopp med microfiber en rekommendation. Dessa blöts inte upp i likhet med en mopp utan kan fuktas lätt med en sprayflaska eller att man stänker lite vatten på microfibermoppen. Generellt brukar inte heller rengöringsmedel behövas – något som överlag ska undvikas på trägolv.

Tips – Dörrmattan

Det många inte tänker på är att dörrmattan är avgörande för ditt trägolvs överlevnad. Detta även om man syftar på ett trägolv i vardagsrummet eller i sovrummet. En bra dörrmatta gör att grus och smuts stannar kvar på mattan – detsamma för fukten. Att köpa en bra dörrmatta är en proaktiv åtgärd för att hålla trägolven i hemmet snygga länge.

Tips – Möbeltassar

Sätt alltid möbeltassar på fötterna på stolar, bord och soffor. Tunga möbler som dras över golvet kan annars mycket lätt skapa repor. De enklare reporna kan visserligen behandlas via polering men i värsta fall behöver golvslipning ske – vilket då sker på hela golvet.

Vid större problem

Vid större fläckar eller repor behöver en golvslipning ske. Vid mindre problem kan golvslipning ske med sandpapper varpå sedan ytbehandling sker. Är det ett lackat trägolv kan däremot denna ändring synas ganska tydligt om det bara utförs precis vid fläcken. Är det däremot oljat brukar en golvslipning med efterföljande inoljning inte vara lika synlig.

Sker golvslipning med maskin brukar slipningen innebära att golvet får en betydligt ljusare nyans än tidigare. I detta fall bör man ställa in sig på att genomföra slipning av hela golvet. I annat fall kommer olika nyanser att uppstå vilket knappast är snyggt.

Kom ihåg att behandling av lackat och oljat trägolv varierar och att det ibland kan vara svårt att se vilket slags golv det är. Är du osäker är det bästa att fråga någon fackman.