Förbereda sig inför en flytt

Första gången man flyttar kan det bli en väldigt stökig och tidskrävande process. Även om du anlitar en flyttfirma ska du göra i ordning saker i gamla bostaden och du ska komma på banan i den nya. Här ger vi ett antal råd om hur du kan förbereda för att en flytt ska bli så smidig som möjligt.

Städa

Om du ändå ska packa ner hela huset i flyttlådor är det lika bra att göra rent hus på samma gång. Givetvis kommer det bli smutsigt igen efter att din flyttfirma varit inne med skor och lastat saker. Trots det kan en städning innan flytten spara tid när det är dags att röja undan och lämna över nycklarna.

Sälj gamla saker

Att betala en flyttfirma för att flytta saker som du skulle kunna få betalt för att bli av med är inte bara korkat, det är också vanligare än man tror. Ta tillfället i akt att tjäna pengar och samtidigt bli av med sådant som ändå bara får bo i flyttkartonger eller fylla ut garderoben.

Markera vad som ska till vilket rum

Om du skriver på alla flyttkartongerna om de ska till exempelvis kök, badrum, sovrum nedervåning, sovrum övervåning och liknande har du gjort dig själv en stor tjänst. När du ändå har inhyrd personal från en flyttfirma kan du lika gärna be om hjälp att bära saker till rätt plats.

A, B och C-artiklar

Markera på flyttlådorna vad som är a, b respektive c-artiklar. Det här systemet gör att du snabbt vet vilka lådor du ska packa upp och vilka du kan vänta med. C-artiklar är sådant som kan placeras i förrådet direkt. B-artiklar är viktiga men inget du behöver närmsta veckan. A-artiklarna är allt sånt som behövs för en angenäm vardag.

Fota de mest värdefulla sakerna

Även om risken är liten att saker försvinner under en flytt bör du ta det säkra före det osäkra. Saker kan dessutom gå sönder och då är det klokt att ha bildbevis med tidsangivelser på. Fota allt du vill vara säker på att du har kvar efter flytten så har du skapat dig en extra försäkring.

Hyra magasin

Flyttar du till något mindre än förut men har svårt att göra dig av med saker? Hyr magasinering eller förråd och be din flyttfirma att köra dit först och lämna av saker. Eftersom du markerat alla lådor som ska till magasinering som C-artiklar är det en enkel match att hålla ordning på.