Flyttbil – på egen hand eller anlita en flyttfirma?

Idag är det möjligt att hyra lastbilar, flyttbilar och skåpbilar inför flytten hos bland annat bensinmackar. Detta kan så klart vara ett kostnadseffektivt val om du behöver flytta stora mängder saker till din nya address.

Men är det egentligen bra att göra allt på egen hand – eller kan det vara bättre att överlåta hela ansvaret till en flyttfirma? I den artikeln jämför vi båda alternativen!

Priset: Flyttfirma eller på egen hand?

Om man jämför priserna mellan att göra allt på egen hand eller anlita en flyttfirma, så kan inte flyttfirmor konkurrera.

Idag är det fullt möjligt att hyra mindre transportbilar med en kostnad från 545 kronor till uppåt tusentals kronor. Priset brukar variera beroende på antalet timmar du använder bilen, storleken och vilken firma du väljer. Medan flyttfirmor, å andra sidan, är dyrare. Generellt sett är priset för att anlita en flyttfirma mellan 400 kronor till 600 kronor per timme. Även här brukar priset variera beroende på storleken på flyttbilen och avståndet. Däremot kan priset bli lägre om du utnyttjar RUT- avdraget. Då får du göra avdrag på 50 % av arbetskostnaden på uppemot 50.000 kronor.

Tidsmässigt: Flyttfirma eller på egen hand?

Även om det till en början kan verka som en billigare idé att göra hela flytten själv, så kan en flyttfirma löna sig tidsmässigt.

Tänk själv, att flytta är en tidskrävande process. Hela processen börjar med veckorna innan flyttningen där du packar ned dina ägodelar i olika flyttlådor, sedan kommer den – värsta delen – då du bär de tunga flyttlådorna till flyttbilen, kör flyttbilen till den nya adressen, bär upp flyttlådorna till den nya adressen och sedan packar upp den och organiserar ditt nya hem.

Bara en process som att lasta flyttkartongerna och större föremål kan ta otroligt lång tid för oerfarna människor. Särskilt om föremålen är ömtåliga, större och i olika former. Genom att anlita en flyttfirma kan du överlåta ansvaret av bärandet och transporten av dina föremål till den nya adressen – och spara mycket tid!

Att flytta stora, tunga, ömtåliga eller värdefulla föremål från en plats till en annan kan vara en stressig uppgift för de flesta. För dem som är oroliga för säkerheten för de inblandade föremålen kan alltid flyttfirmor vara det säkraste alternativet.

Professionella flyttfirmor är nämligen skickliga på att packa dyrbara, värdefulla eller ömtåliga föremål i flyttbilen så att de inte riskerar att ramla eller stöta i andra föremål under bilfärden. Därtill kan en flyttfirma erbjuda dig en rad av tilläggstjänster. Vilket inkluderar alltifrån att packa ned alla dina saker som glas och andra ömtåliga saker i skyddspapper och emballage, flyttstädningen till att köra dina överblivna saker till återvinningsstationen.

När det kommer till flyttfirmor har de seriösa aktörerna ett trafiktillstånd från Transportstyrelsen och ordentliga försäkringar – som gör att dina varor är skyddade vid transporten!